Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Mária-palota

Ukrajna, Kijev, Látnivalók

Mária-palota

Kijev, Ukrajna, Látnivalók
  • Cím: ulitsa Kirova, 5 Kiyev, gorod Kiyev, Ukrajna

A Mária-palota (Mariyinsky Palace) a XVIII. századi barokk építészet szép és nagy becsben tartott kijevi emléke. Eredetileg a cári család kijevi rezidenciájául szolgált. Jelizaveta Petrovna cárnő - Nagy Péter lánya - személyes kívánságára építették 1750 és 1755 között.

Az A. G. Razumovszkij gróf petrovói palotájának mintájára készülő palotát Ivan F. Micsurin készítette. A Mária-palota 1755-ben készült el. Földszinti része téglából, emeleti traktusa pedig fából készült. Az emeleti rész 27 szobáját 1819-ben tűz pusztította el és csak 1870-ben K. Majevszkij tervei alapján építették újjá.

A palota a XIX. században a kijevi katonai főkormányzók rezidenciája volt, majd 1917-ben a kijevi októberi fegyveres felkelést irányító forradalmi bizottság központja, 1919-ben pedig az ukrán forradalmi kormány, a Népbiztosok Tanácsa működött itt.

A II. világháborúban a palota súlyosan megrongálódott, kincseit fosztogatók lopták el. 1945 és 1949 között P. F. Aljosin építész irányításával restaurálták. Azóta kiemelt műemlékként az ukrán kormány tartja fenn.Mária-palota
Kijev, Ukrajna
Copyright: Cad-Kyiv   Forrás: flickr

Kijevi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!